Régi páncélszekrények felújítva, restaurálva

A Kulcskirály zárszaküzlet páncélszekrény választéka igen széles. Kínálatunk legnagyobb részét a mai kornak megfelelő védelemmel ellátott széfek és trezorok adják. Lehet kulcsos, vagy számkombinációs, a lényeg ugyanaz: értékeink védelme, illetéktelenek elől biztonságosan elzárva.

Már több mint tíz éve, hogy kapcsolataink révén folyamatosan biztosítani tudunk felújított, antik páncélszekrényeket. A Kulcskirály kínálatában mindig valami különlegesre törekszünk és nem tucatra. Csak első osztályú felújított darabokat kínálunk eladásra.

Polzer páncélszekrények – Ezekről azt érdemes tudni, hogy az 1800-as évek végén gyártották őket, még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében. Minden ilyen páncélszekrény egyedi gyártású volt. Csak megrendelésre készültek, sorozatgyártásban sosem voltak kaphatók. A Polczer szekrények zárjait a kor legmagasabb biztonságának tervezték, nem lehetett semmilyen módon kinyitni őket.

Minden ilyen páncélszekrény egyedi, több rétegű floderozást kapott, fa erezetű festéssel látták el. Így pontosan olyan képet nyújtott, mintha egy régi bútordarab lenne a szobában. A különbség az, hogy típustól és mérettől függően, 300 és 2000 kg között változott a súlyuk.

Külön említésre méltó minden részlet, ahogy egy ilyen páncélszekrény elkészült.

Az ajtón kívül a kulcsok nyílását sárgaréz takarókkal rejtették el, így csak akkor láttuk a kulcslyukat, ha a kulcsot beletettük a zárba. A zár nyitását vagy zárását követően, a kulcs eltávolítása után a kulcslyuk újra eltűnt. Ezek a takarók eredetileg cizellált, sárgaréz alapanyagúak voltak, nem lakkozták, nem festették be, nem krómozták le őket.

Az ajtó belső felén több érdekesség is megfigyelhető. A Polzer páncélszekrények ajtajainak mindegyike rendelkezik leemelés gátlóval. Nagyobb karomszerű nyúlványok helyezkednek el az ajtó zsanér felőli részén, és csukott állapotban belesüllyednek a páncélszekrény keretébe. Így, ha valaki a zsanért le akarná vágni, vagy ki akarná ütni, attól az ajtó még csukva marad.

Sok ilyen páncélszekrény esetében készült a gyártás évéről és a megrendelésről tanúsítvány, amit a páncélszekrény ajtajának belső felén tüntettek fel, matrica formájában. Ezen több információ is megtalálható, pl. hol készült. mikor készült, ki volt a megrendelő, stb.

Az ajtó belső feléről érdemes még egy dolgot megjegyezni, úgynevezett belső mechanika lehet a széf ajtajára szerelve, ami nagyon látványos és dekoratív. A belső mechanika minden esetben valamilyen mintákat ábrázol. Ezek nagyon szépek, ha jól karban van tartva a páncélszekrény és vigyáznak arra, hogy ne ázzon meg.

A régi, bécsi páncélszekrények belseje többnyire polcos kivitelű, és a legtöbb esetben még egy külön zárható rész is található benne. Ennek nincsen komoly biztonsági szerepe, de lehetőséget ad pár iratnak, vagy egyéb kisebb dolognak a külön tárolására.

A Polczer bécsi antik páncélszekrények alsó része erősített fadoboz, ami úgy van megcsinálva, hogy a felső részt, ami kb. 300-500 kg közötti súlyú lehet, könnyedén elbírja. Ennek az alsó résznek inkább funkciója van, biztonságot nem ad. Elsődlegesen, hogy a biztonsági páncélszekrényünket olyan kényelmes magasságba helyezi, hogy ne kelljen ahhoz hajlonganunk, hogy kivegyünk, vagy beletegyünk valamit.

Többféle bécsi antik páncélszekrénnyel találkoztunk már az évek során. Volt olyan, aminek kívül csak egy zárja volt, és nem is működött más kulccsal. Volt olyan, aminek nem volt belső mechanikája, de kívül nagyon szépen meg volt csinálva.

Fontos, hogy amikor a pácélszekrényt megvásároljuk, vagy vételi ajánlatot teszünk rá, tisztában legyünk a szállítás költségével. Továbbá nem árt, ha tudjuk, hogy hová szeretnénk helyezni ezt a muzeális értéket, mivel később nehéz lesz arrébb tolni. Nagyon fontos, hogy emeletre kell-e cipelni, illetve lépcső, vagy lift használata megengedett-e.

Jelenleg is több régi, teljesen felújított, antik páncélszekrényeket értékesítünk, különböző típusokat.

Ezeknek a páncélszekrényeknek az ára lefelé nem fog menni, akár befektetésnek is megfelelő választás lehet. Üzletünkben jelenleg is van olyan Polzer bécsi páncélszekrény, aminek az ára több mint egy millió forint.