Schüco alumínium kilincsek

Alu ablakkilincsnek nevez a Schüco nemcsak fogantyút, hanem a belső szerkezetet is. Ezt az ablaktartozékot igen nehéz beszerezni és nemcsak a beszerzésével lehetnek gondok, hanem a cserével is. Több esetben kell az ablakszárnyat leszerelni, ami egy fémszerkezet plusz üvegnél, igen nehéz és figyelmet kívánó feladat.

Kilincs-áttétel 23 mm-es szerkezet, ami egy spiáter öntvény, ehhez csatlakozik a kilincs, ami többnyire rozettás.  Van belőle külön balos és jobbos kivitel. A csavar rögzítési távolsága 23 mm. A Schüco gondosan ügyel arra, hogy ne lehessen a termékeit más termékkel helyettesíteni, ezért a különböző gyártókkal megállapodik saját méretek elkészítésében. Ablakkilincsek területén a Német FSB kilincseket használják, de speciális méretekkel. A rögzítését nem lehetséges csak a saját termékükkel megoldani.

A Schüco kilincseket elég egyszerű felismerni, a legtöbb esetben alumínium vagy acél szerkezeten fordulnak elő. A kilincsre rá van írva a Schüco név, vagy régebben egy korona volt a címerük, azt használták.  Van még egy olyan termékük, ami egy alaprozetta, egy kis fémgyűrű, ez rögzíti a kilincset a tengelyhez.

A Schüco igaz, alumínium profil rendszereket készít, de ezeket ma már különleges UV álló PVC műanyag borítással látják el, így lesz belőle műanyag ablak. Ezekhez az ablakokhoz is speciális zárszerkezetek kerülnek beépítésre, úgynevezett kilincs-áttétel, ami a kilincs mozgását, az ablakzár működését irányítja. Háromféle kilincs-áttételt tudunk rendelni a Schüco műanyag nyílászárókhoz. A cserénél fontos, hogy ki kell szerelni a rosszul működő darabot és méretezés után fényképet küldeni róla. Mi is fényképet tudunk küldeni és egy méretezett rajzot, amin ki tudják választani azt a darabot, amire szükségük lehet. A kilincs-áttétel lehet hibás-működtetésgátló nélküli változat, illetve hibás-működésgátlóval szerelt változat is. A löket hossz 38 mm, amennyiben a kilincset 180 fokban fordítják el. Minden esetben az alkatrész fekete színű.

A Schüco nem használ ablak rúdzárat, hanem a kilincs-áttéttel mozgatja az ablakban található zárócsapokat. Minden alkatrészt valamilyen gyártóval gyártat, de azt saját név alatt futtatja.

A Schüco nyílászáróhoz készít a GU is kilincset, így fordulhat az elő, hogy egy kényszer toló-bukó ablakhoz tökéletesen megfelel a GU kilincs. Ilyen fogantyút a Kulcskirály zárszaküzletben lehet is vásárolni.

A kényszer toló-bukó ablak úgy működik, hogy a kilincset elfordítva toló pozícióba tudjuk állítani a nyílászárót. Ha ez megvan, még egy pozícióban akár buktatható is. Ez szellőzés szempontjából hasznos. A hibás működés itt legtöbb esetben a kilincs törésénél jelentkezik, de ezt könnyen lehet orvosolni.

Schüco bejárati ajtó aluprofilba a zár vagy zárszerkezet BKS, ami portálzár vagy többpontos szerkezet. Ezeknek a cseréjében is tudunk segíteni.

A zárcserét úgy tudjuk a legkönnyebben megoldani, ha kiszerelik a hibás darabot és elküldik vagy elhozzák szaküzletünkbe a budapesti Kulcskirályba!

Minket a VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 63 szám alatt találnak meg! Ha fényképet küldenének, azt a zarplaza@zarplaza.hu e-mail címre küldjék!