Törött és sérült kulcs is másolható?

Amikor eltörik vagy megsérül egy kulcs, akkor az az általános tanács, hogy semmi gond, másoltass újat a pótkulcsról és kész. Igen ám, de mi van akkor, amikor nem volt pótkulcsunk, és senki másnak nincs hozzánk kulcsa. Egy kulcsunk van, mert valamiért nem másoltattunk, az az egy pedig valamiért megsérült. Ilyenkor persze sokan pánikba esnek, hogy mi lesz most, egy kulcssérülés miatt jöhet egy több ezer forintos zárcsere? Nos, a helyzet nem ennyire kétségbeejtő, ugyanis a kulcsok a legtöbb esetben másolhatóak, még ha sérültek is.

De milyen kulcssérülésekről lehet szó? Nos, a kulcsok az egyik leggyakrabban használat használati tárgyak, és bizony nem kíméljük őket. Bedobjuk a táskába vagy a zsebünkbe, ott pedig ütődnek ide-oda. Fémből vannak ugyan, de nem törhetetlenek. A leggyakoribb sérülés a deformálódás, ami viszont egyáltalán nem akadályozza a kulcs lemásolását.

A repedés már egy fokkal nagyobb gond, de még ez sem szokott gond lenni egy gyakorlott kulcsmásolónak. Ha viszont kettétörik egy kulcs, az nagyobb baj. Ha pont a zárba szorult, akkor onnan kipiszkálni csak a szakember tudja, és ha már eleve kihívtuk a zárszerelőt, akkor nem érdemes a törött darab kipiszkálásra vesztegetni az időnket. Ám ha mondjuk, a táskánkban törik ketté, akkor még van rá esély, hogy a kulcsmásoló a két törött darab segítségével tud egy ép darabot készíteni.

Amikor már nem másolható egy kulcs, és nincs másik, mit tehetünk?

Sajnos megeshet, hogy nemcsak eltörik a kulcs, de az egyik darab el is veszik. Ilyenkor nincs mit tenni, akárcsak a zárba törött kulcs esetén, nem ússzuk meg a zárszerelőt. A zárszerelő ilyen esetekben egyszerűen zárbetétet cserél, ami bár drágább, mint egy kulcsmásolás, de mégsem olyan költséges, mint egy komplett zárcsere. Amennyiben a kulcs darabjai megvannak, és még ha sérült is a kulcs, pótkulcs pedig nincs, mindenképp próbáljuk meg lemásoltatni, ha pedig nem, akkor még mindig megoldás lehet a zárbetétcsere.

Akkor járunk persze a legjobban, ha van egy pótkulcs, amit lemásoltathatunk.