Vajon le lehet másoltatni egy sérült kulcsot?

Sajnos nem ritka, ha használat során egy kulcs meghajlik, eldeformálódik, elreped vagy éppen eltörik. Szerencsére a legtöbbször ez nem akkora baj, mint amekkorának elsőre gondolnánk, főleg akkor ha van egy pótkulcsunk, amit ezek után használni tudunk. Az is jó megoldás lehet, ha van egy kulcs egy családtagunknál is, hiszen így másoltathatunk belőle egy újat, így a régi, sérült kulcsot többé nem is kell használnunk.

De vajon mi történik akkor, amikor nincs pótkulcs, és az egyetlen kulcs, ami nyitja a bejárati ajtónkat, megsérül?

Mit tud kezdeni a kulcsmásoló egy eldeformálódott, repedt kulccsal?

Leginkább attól függ, hogy az adott kulcsot le lehet-e még másolni, hogy milyen, és mekkora mértékű a sérülés rajta, ezt pedig csak a kulcsmásoló fogja tudni megmondani nekünk, de a kulcsmásolók számára sokszor semmi sem lehetetlen! Abban az esetben, ha a kulcs kettétörött kisebb az esélyünk annak, hogy újat másoltassunk belőle, de azért érdemes a kulcsmásolónál rákérdezni. Abban az esetben, ha nem lehet másoltatni a kulcsot, mert olyan mértékű sérülés van rajta, zárbetétet kell cserélni. Ha azonban csak megrepedt, eldeformálódott a kulcs, általában könnyedén le lehet azt másolni.

Mi mindentől tud megsérülni egy kulcs?

Természetesen az is egy érdekes kérdés, hogy mitől sérül meg egy kulcs, hiszen gondolhatnánk arra is, hogy fémből van, tehát nem törhetne el. De az a helyzet, hogy attól, hogy egy kulcs fémből lett előállítva, nem azt jelenti, hogy soha nem fog tönkre menni, vagy eltörni. Abba pedig talán bele se gondolunk, hogy mi mindent kell egy kulcsnak kibírnia. Beledobjuk a táskánkba, ahol nekiütődhet bármi, vagy éppen a zsebünkbe tartjuk, tehát nem igazán vigyázunk rá. Ha nem is törik el a kulcs, ezek hatására könnyen eldeformálódhat, így pedig semmi nem garantálja, hogy rendesen nyitni és zárni fogjuk tudni vele az ajtót. Amikor a zár elkezd akadni, első lépésben mindig a kulcsok állapotát kell ellenőriznünk, hiszen könnyen lehet, hogy egy deformálódás okozza az akadást.