Valóban beleszorulhat a zárba a kulcs, vagy ezzel csak a zárszerelők riogatnak minket?

Többféle zárgond is megeshet velünk, mégis akadnak olyanok, akik azt hiszik, hogy ezek csak amolyan feltételezések, riogatások, hogy a zárszerelők minél több bőrt lehúzhassanak rólunk. Biztos sokan hallották már, akiknek akadt a zár, hogy cseréljék le, mert beszorulhat a kulcs, el is törhet. Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy ez nem is történhet meg, csak ijesztgetnek vele, hogy drága munka és alapanyag költségeket sózzanak ránk. A helyzet azonban az, hogy a kulcsok tényleg beleszorulhatnak a zárba, és a sok feszegetés miatt el is törhetnek.

De nem is kell zárgondra gondolnunk, hogy belássuk, ez valóban megtörténhet. Biztos sokan jártak már úgy, hogy rossz kulcs akadt a kezükbe, és azt tették be a zárba, ami aztán így persze nem is nyílt ki. Jó esetben csak kivesszük a rossz kulcsot, és betesszük a jót, de a kapkodásnak vagy épp a figyelmetlenségnek köszönhetően az is megeshet, hogy a rossz kulcs bizony benne marad a zárban, és onnan nem moccan. Ilyenkor jön csak a pánik, mert egyből arra gondolunk, hogy nem is egy, hanem két zárat vagy zárbetétet kell cserélni.

Nem feltétlen akkora a baj, mint elsőre gondoljuk

Ha a zárba marad a kulcs, legyen az zárgond miatt, vagy a fent említett figyelmetlenségből adódóan, nem biztos, hogy olyan költséges lesz a megoldás, mint elsőre gondolnánk. Az ilyen esetekben a zárszerelő valószínűleg zárbetétcserét javasol, ami nemcsak gyorsan megvan, de még viszonylag olcsón meg is ússzuk. A zárbetét nem egy költséges alkatrész, a munka pedig viszonylag gyorsan megvan. Ha rossz kulcs van a zárban, akkor azt is kérhetjük a szerelőtől, hogy vegye ki a kulcsot, lehetőleg úgy, hogy az ne sérüljön.

Ha pedig a zár sem sérült, akkor a probléma a rossz kulcs kiszedése után meg is oldódott. Így ahhoz a zárhoz, amely a „rossz” kulcs nyit, hozzá sem kell nyúlni. Ha a beszorult kulcs sérült, akkor egy másolás nem fog ártani, tehát az, ha készíttetünk belőle egy másikat. Érdesem kikérni a szerelő tanácsát, mert közel sem biztos, hogy akkora a baj, mint elsőre gondolnánk.