Valóban másolhatatlan a másolatvédett kulcs?

Manapság már egyre több neves zárgyártó biztosít a zárjaihoz másolatvédett kulcsokat. Sokaknak most biztosan felcsillan a szemük, hogy végre létezik olyan kulcs, amit nem lehet lemásolni, mások meg csak kétkedve felhúzzák a szemöldöküket, hogy vannak, akik még hiszen a tündérmesékben.

A szóhasználat sokakat megtéveszthet, így nem árt tiszta vizet önteni a pohárba, és tisztába tenni, hogy mit is jelent valójában a másolatvédett kifejezés, és hogy tényleg létezik olyan kulcs, amit nem lehet másolni.

Sajnos a valóság az, hogy nincs olyan kulcs, amit ne lehetne lemásolni. Persze akadnak nehezen másolható fajták, ugyanakkor profi szakemberek is vannak, így a másolhatatlan kulcs egyelőre nem létezik.

A másolásvédett kulcs tehát nem azt jelenti, hogy a kulcsot senki sem fogja tudni semmilyen módszerrel sem sokszorosítani, aki ezt állítja, az megtéveszti a vevőjét, az pedig manapság már bűncselekménynek számít. De ha nem ezt jelenti ez a kifejezés, akkor mit? És van-e akkor erre szükségünk egyáltalán?

Mit jelent akkor a másolatvédett kifejezés?

A másolásvédett kulcsokat is le lehet másolni, viszont tartozik hozzájuk egy kódkártya, ami lehetővé teszi, hogy csak úgy ne lehessen lemásoltatni. Ugyanis a kulcs egy kóddal lesz ellátva, és a hozzá tartozó kódkártyával tudjuk igazolni a jogosultságunkat a másolásra.

A lényeg tehát az a másolásvédett kulcsok esetében, hogy bár másolhatóak, jogosultság nélkül csak úgy nem lehet lemásoltatni őket. A kulcshoz tartozó kódkártya nemcsak azt szabja meg, hogy a kulcs tulajdonosa, hanem azt is, hogy melyik kulcsmásoló jogosult a másolás elvégzésre.

Természetesen sokakban merülhet fel a kérdés, hogy valóban szükség van erre, különösen annak tudatában, hogy egy ilyen kulcs másolása jóval drágább, mint egy hagyományos kulcsé. Ha tartunk attól, hogy az albérlők, vagy a volt munkatársaink titokban lemásolnák a kulcsot, akkor mindenképp érdemes beruházni rá, hiszen egy zárcsere még így is költségesebb lehet, mint egy másolatvédett kulcs másolása.