Vasalat típusok a bejárati ajtókban

Ajtóvasalatnak hívjuk az összes zárat, kilincset, pántot és minden olyan szerelvényt, ami az ajtóba be- vagy rászerelésre kerül.

Amivel ebben az írásban bővebben foglalkozunk, azok a többpontos bejárati ajtózárak, legyenek akár fa ajtóban, akár műanyag- vagy alumínium ajtóban.

A többpontos ajtóvasalatokat vagy zárakat elsősorban működési fajtájuk szerint különböztetjük meg. Lehetnek kilincsemelésű zárak vagy kulcsműködtetésű zárak.

A Kulcskirály zárszaküzlet folyamatosan növeli raktárkészletét ezekből a zárakból, mert nagy rájuk az igény és rengeteg féle/fajta létezik. Mivel elsősorban a csere-piacot szolgájuk ki (és nem az ajtógyártókat), így nekünk hatványozottabban többfélét kell raktáron tartanunk. Az üzletünkben a leggyakrabban előforduló zárak márkái a következők:

G-U, Roto, Schüring, KFV, Fuhr, Schüco, Elzett, Sigienia, stb.

Sűrűn elhangzik az “ötpontos” biztonsági ajtózár kifejezés az ügyfelek részéről, ami szintén többféle dologra utalhat. Nekünk minden esetben szükségünk van a vásárláshoz méretekre, méghozzá kiszerelt állapotban. Persze vannak olyan hétköznapi egyszerű zárak, amikor elegendő egy fénykép az ajtóról, amiben már látszódik a zár is.

A Kulcskirály csak jó minőségű többpontos ajtózárakkal foglalkozik.

Milyen a rossz minőségű vasalat? 

Pl. a Pavo egy olcsó török vasalat, mely elsősorban műanyag ajtóban fordul elő. Csere esetén minden esetben G-U ajtózárat javasolunk helyette. Továbbá nem túl minőségi a Vorne sem, ami szintén egy olcsó zár. Ezek mind kilincs-emelős vasalatok, a hibás működés akkor jelentkezik, amikor a zárban eltörik egy alkatrész és már nem lehet bezárni az ajtót. A kilincsemelésnek köszönhetően igen nagy erőkifejtést lehet produkálni, sajnos hibás működés esetén csak későn észlelhető a probléma.

Kilincsemeléses vasalatokat / ajtózárakat szinte mindegyik gyártó készít. Műanyag ajtókba általában a 25 és 45 mm közötti dorn-méret a jellemző, míg fa ajtókban 45 mm-től 65 mm-ig készítik ezeket a zárszerkezeteket.

Az egyik legjobb vasalat a G-U Secury Automatic zár, ami ajtóbecsukás után automatikusan reteszel több ponton is. Kívül elegendő egy húzópajzs, a belső oldalon pedig kilincs szokott jellemzően lenni. Ennek a zárnak a működését meg lehet oldani motoros vezérléssel is.

Elmondható mind a fa ajtózárak, mind a műanyag ajtózárak esetében, hogy elég sok időt bírnak ki, a hibás működést legtöbbször a karbantartás elmaradása és a megfelelő ajtó beállításának elmaradása okozza. Többpontos ajtózáraknál minden esetben a görgőknek kell a megfelelő helyre illeszkedniük, csak abban az esetben fog jól működni az ajtó zárása. Az ajtózárak szerves részét képezik a megfelelő védelmet biztosító kilincsek és pajzsok.

A G-U ajtózárak után talán a Roto a másik legelterjedtebb vasalat márka. Ebből is folyamatosan raktárkészletet tartunk, szinte minden méretben tudunk zárszerkezetet biztosítani az ügyfeleknek. A régi sárga színű Roto zárak cseréjét úgy tudjuk megoldani, ha elhozzák azt, és a rajta levő zárközepet kicseréljük. A legtöbb esetben ez elegendő szokott lenni ahhoz, hogy a hibás működést elhárítsuk.

A kulcsműködtetésű vasalatokról

A kulcsműködésű zár röviden annyit jelent, hogy ha a kulcsot forgatom, azzal tudom az ajtót nyitni és zárni is. Nincs az ajtózárnak kilincsfelhúzásra lehetősége. Ezek az ajtózárak jóval érzékenyebbek a pontos beállításra, és nincs lehetőség nagyobb erőt kifejteni, mint amit a kulccsal tudunk. Ha akad vagy szorul a kulcs-működéses ajtózár, keressük meg a lehetséges okokat és szüntessük meg.  Ha szükséges kérjük szakember, zárszerviz cég segítségét.

A kulcsműködéses zárnál lehetséges csak a külső oldalon fix gomb, vagy fogantyú elhelyezése, illetve elektromos zárfogadó kialakítása is.

Elzett Multisoft, vagy a régebbi 3477 többpontos ajtózárakat kisebb ajtógyártók használják. Pár év után ezek is előfordulnak már a cserepiacon, ez leginkább annak köszönhető, hogy nem pontosan építik be az ajtózárakat.

Schüring ajtózárak és vasalatok beszerzését szintén vállaljuk, alu- vagy műanyag ajtókon találkozunk Schüring ajtópántokkal is. Ezeket is tartjuk, fehér- illetve barna színben.

A Kulcskirály, mint G-U BKS viszonteladó/forgalmazó, kiszolgálja vásárlóit kis- és nagykereskedelmi formában is. Elsősorban zárjavítók, zárszervizesek fordulnak meg nálunk ezekkel az ajtó vasalatokkal, de kiszolgálunk bárkit, aki tudja, hogy mire van szüksége.

Ha valaki vásárolni szeretne egy ilyen többpontos zárat, mert a régi már nem működik megfelelően, minden esetben szerelje ki a régit, és hozza el üzletünkbe! Csak ebben az esetben fogunk tudni megfelelő cserezárat biztosítani. Többpontos zárcsere esetében, ha nem szeretnénk magunk végezni a feladatot, keressék zárszerviz partnerünket!