Védett kulcsos zárbetétek

A budapesti Kulcskirály nagyon régi és jó kapcsolatot ápol a Mauer zárbetét forgalmazóval. Szoros együttműködésünk a kölcsönös bizalmi alapon is nyugszik. A legtöbb Mauer nyerskulccsal rendelkezünk, így mindenkinek azonnal tudunk kulcsot készíteni, aki eljön hozzánk.

Talán ez az a kulcstípus, ami miatt már a legtöbb támadást kaptuk, teljesen alaptalanul.

Minden esetben egy közös pont volt, a zárhoz és kulcshoz hozzátartozó kódkártya hiánya. Mivel bizonyos forgalomban lévő kulcsokat csak a kódkártya felmutatásával készítünk el. Ez a kódkártya mindig annál a személynél van, aki a zárbetét valamilyen módon megvásárolta. Ez a személy lehet tulajdonos, vagy bérlő, ez végül is mindegy, de csak ő jogosult arra, hogy kulcsot másoltasson. Ha ez a személy a kártyát és a kulcsot átruházza másnak, barátnak, szomszédnak, akkor Ő lesz jogosult a további kulcsok rendelésére.

Így nagyon fontos, hogy a biztonsági kártya megőrzése! A kártyát ne adják oda senki másnak, hiszen az értékeik, lakásuk és családjuk biztonsága múlik a kódkártyán!

Vágták már hozzá kollégáink fejéhez, hogy „minek kérik ezt a hülye kártyát, máshol simán lemásolták már”! Ebben az esetben nem értjük, hogy akkor miért hozzánk jönnek? Máskülönben pedig, amikor kiderül majd arról a kulcsmásolóról, hogy valóban kártya nélkül is másolja a kulcsot, nem fog hozzájutni nyers alapanyaghoz, így egy idő után semmilyen kulcsot nem fog tudni lemásolni. Nem is beszélve arról, hogy ez nem túl korrekt eljárás.

Gondoljunk csak bele, vásárolnak egy üzletben vagy egy zárszerviz cégtől egy drága, biztonsági zárat, kulcsokkal. A kulcsot odaadják a bejárónőnek, aki egy idő után közli, hogy már nem akar tovább ott dolgozni. Mondjuk, hogy rendben, visszakapjuk a kulcsot, de Ő közben valahol már készített egy másolatot, mert a szaküzlet, vagy a szerviz, egy olyan terméket adott el, ami mégsem volt védett másolás ellen. Hamarosan azzal találják szembe magunkat, hogy nyom nélkül bementek a lakásba, elvittek minden értéket, és még a zárat is visszazárták. Sajnos a mai napig van olyan zárszerviz cég, aki állítja, hogy termékéhez csak Ő készítheti el a kulcsmásolatokat, de ez nem igaz. És van ilyen hevederzár-gyártó is.

Nagyon nehéz dolga van a laikusoknak, mert tényleg nem lehet biztosan tudni, mely zárak a valóban védett kulcsosak.

Persze vannak olyan nagynevű, régi, tradíciókkal rendelkező cégek, melyekben biztosan nem fog csalódni! Párat felsorolunk itt, a teljesség igénye nélkül. Pl. Keso, RB LOCXIS, Axira, Abloy, CEI, Mul-T-Lock.