Zárbetétcsere, avagy amikor új kulcsra van szükség

Vannak olyan esetek, amikor új kulcsra van szükség. Nem olyan értelembe, hogy a meglévő kulcsból kell egy újabb darab, hanem olyan kulcsra, ami nincs illetéktelenek kezébe. Amikor szeretnénk, ha a régi kulcs helyett egy újjal nyílna a bejárati ajtó. Legtöbben ilyenkor a zárcserére gondolnak, pedig bőven elegendő lehet a zárbetétcsere is. A zárbetét a zár azon része, amelyben forog a kulcs, így elég lehet csak ezt az alkatrészt kicserélni. De mikor elég csak a zárbetétcsere?

  • elveszett kulcs: ha elveszítjük a kulcsunkat, akkor érdemes végigjárni az útvonalat, ahol jártunk, hátha megkerül, de ha nem járunk sikerrel, és nem találjuk meg, akkor bizony lényeges, hogy új zárbetét kerüljön fel az ajtóra, még akkor is, a van valahol elérhető helyen egy pótkulcs.
  • zárba szorult vagy törött kulcs: ebben az esetben nagy rá az esély, hogy a zárbetét megsérült, így cserélni kell. A beszorult kulcs helyett mindenképp kell egy új, ahogy a törött helyett is, de ezek a dolgok sokszor a zárbetét sérülésével is járnak, így értelemszerűen az új kulcs a zárbetét cseréjét fogja jelenteni.
  • új lakás: ha új otthon vásároltunk, mindegy hogy új vagy régi építésű, fontos, hogy a zárbetétet közvetlenül a költözés előtt vagy után kicseréljük. Sosem tudhatjuk biztosan, hogy a kivitelező vagy az előző lakók bármelyike nem tartott-e meg egy kulcsot magának.
  • új albérlet: ez hasonló eset, mint az új lakás. A régi lakó is tarthatott meg kulcsot, és ha nem szépen váltak el a főbérlővel, akkor akár vissza is térhet, jobb az ilyen helyzeteket megelőzni.
  • válás/szakítás: a különválás sosem kellemes, és ha mi maradnunk a lakásban, ami ráadásul saját tulajdon, mindenképp érdemes kicserélni a zárat, hogy volt párunk csak úgy ne jelenhessen meg, amikor csak akar. Még akkor is érdemes ezt megelőzni, ha alapvetően békében váltunk szét.
  • sérül/törött zárbetét: amennyiben a zárbetét megsérült, eltörött, akár a mi hibánkból, akár egy rosszul sikerült betörési kísérlet miatt, mindenképp célszerű zárbetétet cserélni.